Waar moet je op letten bij het aankopen van een camper?

Wanneer de zomer er weer aan komt en het is weer tijd om de vakanties te gaan regelen, is het voor sommige mensen hét moment om de zoektocht naar een geschikte camper te gaan starten. Daarbij moet je natuurlijk aan een hoop dingen denken, zoals het budget, je verwachtingen, de staat van een te kopen camper en natuurlijk het gevoel dat jij en je partner of jij alleen bij de campers hebben. Het is een grote aankoop, maar voor veel mensen daarmee een mooie investering in de toekomst, omdat je er onbeperkt mee op vakantie kan, nachtjes of zelfs weekendjes weg wil, wanneer jullie maar willen. Je kunt best impulsief gewoon gaan rijden en een plekje vinden om te overnachten.

Wat zoek je?

Het is niet geheel onbelangrijk om een beetje te weten wat jij en misschien wel je partner, belangrijk vinden in een camper. Denk bijvoorbeeld aan het formaat, het aantal slaapplaatsen, de ruimte en natuurlijk de luxe. Er is een enorm scala aan campers en de prijzen variëren daarom ook enorm. Je kunt het zo duur maken als dat jij maar zelf wil, maar dan is het wel belangrijk om te weten wat je wil en wat voor jou onmisbaar is en niet geheel onbelangrijk, alle opties wel binnen jouw of jullie budget passen. Bekijk wat er allemaal al op de camper zit en wat er bij verkocht wordt, maar houd er ook rekening mee dat je waarschijnlijk nog een aantal aankopen zal moeten doen om de inventaris compleet te maken voordat jullie op reis gaan en dit van het budget af zal gaan. 

Ga je voor nieuw of tweedehands?

Vaak weet je voordat je aan de zoektocht bedenkt goed wat het budget is en dan weet je ook al snel of je voor een occasion moet gaan of dat je toch op zoek kunt gaan naar een volledig nieuwe camper. Wanneer je voor nieuw kunt gaan, is het dus belangrijk om te kijken naar alles wat een camper volgens jullie echt nodig heeft en binnen budget past. Bij een tweedehands camper heeft het vaak wat meer voeten in aarde, maar scheelt dit wel enorm in de aanschafprijs. Je moet ook bedenken of je de camper bij de particulier zelf zou willen kopen of dat je het toch veiliger vindt om dit via de dealer te doen. Let op het onderhoud dat in de afgelopen jaren gedaan is en hoe jij je in de camper voelt. De sfeer is namelijk ontzettend belangrijk. 

Is een camper wel jouw ding?

Misschien heb je een goed beeld van een vakantie met de camper, maar heb je er eigenlijk zelf helemaal geen ervaring mee. Verhalen van vrienden, vriendinnen, ouders, broers, zussen of andere familieleden kunnen jou overtuigd hebben om een camper aan te gaan schaffen, maar omdat het toch een grote aankoop is. Of je deze nou tweedehands of nieuw koopt, is het goed om zeker te weten dat je dit wil. Daarom kun je altijd even een proefrit aanvragen, om te kijken hoe dat voelt. Je kunt ook eens de camper van een van de mensen om je heen lenen of misschien nog handiger, je kunt beter eerst een aantal keer een camper huren, zodat je zeker weet dat dit jouw ding is en dat je bereid bent om zo’n grote aankoop te gaan doen.